Vinerea Verde la Cluj Napoca: transport public gratuit în fiecare vineri

0
929

Începând de vineri, 18 iunie 2021, sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, campanie susţinută de către Primăria Cluj Napoca şi Compania de Transport Public Cluj Napoca, se implementează transportul gratuit pe toată durata zilelor de vineri, pe raza municipiului Cluj Napoca. Aşadar, în zilele de vineri, cetățenii nu mai sunt nevoiţi să prezinte titluri tarifare de călătorie. Proiectul “Vinerea Verde” a fost prezentat şi adoptat în Consiliul Local.

Prin aplicarea acestui proiect se urmăreşte:

  • Reducerea poluării chimice şi fonice.
  • Descongestionarea traficului din municipiul Cluj Napoca.
  • Stimularea publicului călător în direcţia renunţării la deplasările cu autoturismele proprii şi utilizarea cu precădere a transportului public.
  • Reducerea accidentelor rutiere prin diminuarea numărului de autovehicule care utilizează trama stradală din Cluj Napoca.
  • Creşterea gradului de încărcare a capacităţilor de transport disponibile ale companiei, prin creşterea numărului de călători.
  • Reducerea costurilor pe călător transportat.
  • Reducerea sau chiar eliminarea blocajelor în trafic ca urmare a numărului din ce mai mare de autovehicule existente în circulaţie, la diferite intervale din zi, în timp ce reţeaua de străzi are capacitate limitată de preluare a fluxului de autovehicule.

În scopul atingerii obiectivelor enumerate mai sus şi nu numai, Compania de Transport Public Cluj Napoca şi-a propus să stimuleze şi să convingă publicul călător în direcţia utilizării mijloacelor de transport public, prin următoarele măsuri:

  • Modernizarea continuă a flotei de mijloace de transport public utilizând atât surse proprii cât şi surse din bugetul local şi prin atragerea de fonduri europene nerambursabile.
  • Renunţarea treptată la autobuzele diesel şi achiziţia, cu precădere, de autobuze electrice, troleibuze şi tramvaie cu cele mai moderne dotări şi confort sporit pentru călători.
  • Stimularea publicului în direcţia atragerii spre transportul în comun prin introducerea transportului gratuit, în Cluj Napoca, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni (“Vinerea Verde”).

Primăria Municipiului Cluj Napoca în parteneriat cu CTP Cluj Napoca SA propune introducerea programului “Vinerea Verde“ prin care se acordă gratuitate la transportul public, în fiecare zi de vineri, oricărei persoane care doreşte să circule pe traseele companiei aflate pe raza municipiului Cluj Napoca. Pentru ca acest program să aibă un impact real asupra cetăţenilor se estimează că acţiunile de procurare şi validare a oricăror tipuri de titluri de călătorie gratuite în zilele de vineri ar putea îndepărta o parte din publicul ţintă. Accesul la transportul gratuit de vineri va fi direct, simplu şi atractiv.

Costurile generate de acest program vor fi suportate de către către Primăria Cluj Napoca prin metoda compensaţiei, conform Hotărârii Consiliului Local Cluj Napoca nr. 165 din 21 aprilie 2021.

În prezent, flota Companiei de Transport Public Cluj Napoca este alcătuită din mijloace de transport care oferă siguranţă, confort, accesibilitate, adaptabilitate, dar în acelaşi timp sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

Proiectul “Vinerea Verde” vizează, în esenţă, promovarea utilizării transportului public ecologic, ca măsură de îmbunătăţire a calităţii aerului înconjurător, dar şi de diminuare a nivelului de zgomot, prin acordarea gratuităţii pe mijloacele de transport în comun, pe liniile urbane, în fiecare zi de vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here