Noi restricții începând de luni, 25 octombrie 2021, în lupta cu pandemia de COVID

0
3629

Începând cu data de 25 octombrie 2021, conform prevederilor H.G. nr. 1130 din 22 octombrie 2021, în toate localităţile din România, indiferent de rata de incidenţă, circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei va fi interzisă între orele 22.00 – 05.00.

Excepție de la această măsură fac persoanele cu schemă de vaccinare completă, cele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cele care se deplasează în interes profesional, pentru urgențe medicale, se află în tranzit sau efectuează călătorii care pot fi dovedite prin bilet sau alte modalități de achitare a călătoriei sau se deplasează pentru îngrijirea / însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. Aceste situații trebuie justificate fie prin prezentarea certificatului COVID (persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală), fie printr-o declarație pe propria răspundere / adeverinţă de la angajator.

Programul de funcţionare al magazinelor, restaurantelor şi al tuturor operatorilor economici care activează în domeniul comerțului / prestărilor de servicii se permite între orele 05.00 – 21.00, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate şi care au trecut prin boală, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor din afara centrelor comerciale, unde au acces şi persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală, cu respectarea tuturor normelor de protecţie sanitară şi cu purtarea măştii de protecţie.

Accesul în instituţiile publice, cu excepţia angajaţilor, va fi permis doar persoanelor vaccinate, care au trecut prin boală în ultimele şase luni sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT- PCR (valabil 72 de ore) sau al unui test antigen rapid (valabil 48 de ore). Măsurile se aplică şi pentru clădirile de birouri în care lucrează cel puţin 50 de persoane simultan.

În lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbe şi rugăciuni colective, au acces şi persoanele care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu SARS-CoV-2, condiţia fiind ca fiecare persoană să poarte mască şi să păstreze o distanţă de cel puţin doi metri faţă de celelalte persoane.

Evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive), conferinţele, workshop-urile şi alte întâlniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment sunt interzise, iar cluburile, discotecile şi barurile au activitatea suspendată.

Competiţiile sportive atât în spaţii închise, cât şi deschise se vor desfăşura fără spectatori, în timp ce activitatea cinematografelor şi a instituţiilor de concerte / spectacole este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar pentru persoanele vaccinate şi care au trecut prin boală.

Aceste măsuri se vor aplica pe o perioadă de 30 de zile.

Prin ordinul ministrului Educaţiei nr. 5490 din 22 octombrie 2021, a fost aprobată vacanță de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie 2021, pentru toţi preşcolarii şi şcolarii. De asemenea, operatorii economici care desfăşoară activităţi de tipul after-school, vor avea activitatea suspendată următoarele 14 zile.

Potrivit Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2024/147 din 5 octombrie 2021 pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice deschise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here