La 24 aprilie 2023, la Palatul Victoria, a avut loc o nouă reuniune a Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, prezidată de Mircea Abrudean, șef al Cancelariei Prim-ministrului.
Reuniunea a fost dedicată consultărilor privind elaborarea Strategiei pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. La reuniune au participat ministere și autorități publice cu responsabilități în sfera schimbărilor climatice.
După mai multe runde de consultări desfășurate de-a lungul lunii aprilie, participanții la reuniune au agreat asupra asumării, de către România, a scenariului neutralității climatice cu orizontul 2050. Acesta este un prim proiect al Strategiei pe termen lung care urmează să fie transmis Comisiei Europene. Consultările vor continua cu toți actorii relevanți, în următoarele luni. În zilele imediat următoare, demersul va fi formalizat printr-un Memorandum la nivelul Guvernului.
Reuniunea CISC a oferit cadrul optim pentru ca participanții să dezbată asupra oportunităților de dezvoltare și creștere economică, pe de o parte, dar și a provocărilor, pe de altă parte, pe care asumarea și, ulterior, implementarea obiectivelor climatice și de tranziție energetică le au pentru România pe termen mediu și lung.
*
Comitetul Interministerial privind Schimbările Climatice (CISC) a fost înființat în 2022, prin Hotărârea de Guvern nr. 563 /28 aprilie 2022, funcționează la Centrul Guvernului și stabilește prioritățile anuale în materie de schimbări climatice și tranziție energetică. Operaționalizarea acestui Comitet este prevăzută în cadrul jalonului 413 cuprins în Reforma 2, Componenta 14 a PNRR (Buna guvernanță). Comitetul este condus de prim-ministrul României, în calitate de președinte, și are trei vicepreședinți: șeful Cancelariei Prim-ministrului, ministrul mediului, apelor și pădurilor, și demnitarul care conduce Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale. Membrii CISC sunt reprezentanți ai instituțiilor publice din România care elaborează și implementează politici cu impact în domeniul combaterii schimbărilor climatice.