Despre pompieri și descarcerare – între viață și moarte

0
1098

Raed Arafat este atacat în mod constant de două trusturi de presă. Omul ăsta a modificat multe în sistemul de intervenţii în regim de urgență. Ar trebui să îl pupăm și pe ochelari.

Povestea mea. La începutul anilor ’90, nu mai știu data – polițiștii aveau aceleași mașini de pe vremea miliției, nu exista SMURD sau servicii de acest gen – eram la volanul unui ARO, mă deplasam către Pitești. În prima curbă de pe Dealul Negru, am văzut cu coada ochiului cum vine o dacie cu o viteză fantastică – m-a depășit și s-a înfipt în botul unui camion. Jumătate a intrat sub camion.

Am oprit, m-am apropiat – eram sub efectul adrelinei, nu simțeam frica – urlau oameni în mașină, eram turbat, cum să-i scot. Șoferul de pe camion era îngrozit, ceream un cric – nu pricepea nimic. Trebuia să ridic botul camionului. Am luat un cric de la mine, din fericire hidraulic – dar era o jucărie, am găsit lespezi, am improvizat și am ridicat camionul câțiva centimetri – am împins singur dacia – nici un bou care căsca gura nu m-a ajutat!

Două ore m-am chinuit să scot patru bărbați blocați în mașină! Singur. Cu o rangă am forțat plafonul și am reușit să scot oamenii. Unul avea piciorul amputat de o etajară, unul avea o mână lipsă, șoferul avea capul desfigurat, cu un ochi pierdut, al patrulea era și el foarte grav rănit.

I-am pus pe toți pe asfalt – și nu vroia nimeni să-i urce în mașini pentru a fi duși la spital. Sângereau masiv – se murdăreau mașinile! Vă gândiți la ambulanță – nu exista telefon celular – nu exista cale de comunicare. Cu ranga am amenințat că le sparg parbrizele – am reușit să trimit răniții.

M-am așezat pe marginea unui șanț și am cedat, am început să tremur și să plâng. Restul numai contează.

Existența ISU cu echipajele de intervenție este esențială în situații de genul prin care am trecut.

Szőcs Francisc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here