Danube Furniture Young Designers Award 2021

0
696

Amenințarea schimbărilor climatice obligă la soluții de sustenabilitate peste tot în lume, teme discutate și analizate în cadrul concursului „Danube Furniture Young Designers Award”,eveniment aflat la a doua ediție, o bună oportunitate de a aduce împreună energiile creative și inovative, prin colaborarea dintre mediul academic și antreprenoriat.

Acestea au fost concluziile principale ale unui eveniment internațional inedit organizat de Danube Furniture Cluster în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, eveniment care a reunit la sediul multifuncțional al USH Pro Business, centrul antreprenorial al Universității „Spiru Haret”, antreprenori, profesori și studenți din cadrul Danube Furniture Cluster, ai universităților „Spiru Haret” și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” dar și cu participarea de excepție ai profesorilor de la College of the Canyons, Santa Clara California .

În cadrul evenimentului au fost oferite diplome de participare, pentru parcurgerea primei faze a concursului, unui număr de 10 studenți ai facultății de arhitectura de interior, cu specializări din cadrul secțiilor de mobilier și amenajări de interior și design de produs, care au prezentat soluții inovative ce au vizat piese de mobilier, canapele și decorațiuni multifuncționale dar și mobilier interactiv inteligent cu care utilizatorii pot interacționa, sau panouri inteligente programabile de utilizator în funcție de programul acestuia, prin care se pot crea ambiente diferite, personalizate, ce influențează starea utilizatorului astfel încât acesta să își parcurgă activitățile zilnice în cel mai eficient mod, pe scurt un mobilier care își propune să diminueze efectele resimțite din plin în pandemie.

Concursul a avut ca temă centrală „Furniture for a new life”, o temă prin care s-a dorit aducerea în prim plan a  ideii de mobilier inovativ și a unui design care să promoveze soluțiile pentru schimbările stilului de viață.

Juriul, format din profesori din cadrul UAUIM și reprezentanți ai Clusterului Danube Furniture, a apreciat originalitatea lucrărilor și a dat sfaturi studenților, cu scopul de a realiza o cât mai bună racordare a soluțiilor prezentate la situațiile productive ale producătorilor de mobilă prezenți. În faza a doua a concursului, studenții vor urma să facă practică productivă la fabrici de mobilier, ulterior lucrările lor urmând să fie re-evaluate și premiate într-o gală de premieră finală.

Nu în ultimul rând, mesajul școlii de design Californian a fost îndreptat spre soluții de design prietenoase pentru mediu, cu materiale neutre sau chiar active pentru reducerea emisiilor. Atenția a fost atrasă de dezvoltarea în California a conceptului biophilic, exprimat de doamna profesor Holly Hitt-Zuniga, concept, concept ce reprezintă soluții revoluționare de creștere a conectivității ocupanților la mediul natural prin utilizarea naturii directe și a naturii indirecte în habitatul uman. La  rândul său, profesorul Jason Oliver (College of the Canyons) a precizat că școala de design californian își poate aduce un aport deosebit în pregătirea designerilor români prin oferirea de soluții integrate, armonizate și adaptate schimbărilor climatice.

„Suntem extrem de mulțumiți de această întâlnire care a avut toate ingredientele unui transfer de cunoștințe cu caracter internațional pe tema designului sustenabil, în condiții tehnice ideale de conectivitate. Toți am avut de învățat. Am fost impresionat de creativitatea studenților care devin din ce în ce mai interdisciplinari în abordări de soluții, precum și de faptul că designul din SUA se dezvoltă cu abordări unice, originale, interdisciplinare și sustenabile. Vom mai organiza astfel de evenimente cu partenerii noștri din Santa Clara și în viitor, și cu alte segmente de design, mai ales spre zona construcțiilor, urbanismului și peisajului și, pentru cei interesați în forme educaționale prin colaborarea cu colegiul Canyons le vom putea oferi în curând soluții atractive. În ceea ce privește Danube Furniture Cluster, putem vorbi de consistența și constantă în relația cu tinerii designeri ceea ce va permite membrilor să fie din ce în ce mai competitivi” a declarat Costin Lianu, Prorector Relații Internaționale USH/ Director General USH Pro Business.

“Apreciem în mod deosebit participarea studenților la acest concurs și ne vom preocupa ca ei să aibă contact cu unitățile productive pentru ași îmbunătăți soluțiile inovative. De asemenea, apreciem implicarea profesorilor conf. dr. arh Carmen Dumitrescu, conf. dr. arh. Oana  Diaconescu și a echipei USH Pro Business”, a declarat Gabriel Năfureanu, președinte Cluster Danube Furniture.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here