Invenția unei echipe de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași a câștigat Marele Premiu Euroinvent 2021

0
321
EUROINVENT 2021

EUROINVENT 2021, eveniment care a strâns laolaltă inventatori și cercetători din toată lumea, și-a desemnat câștigătorii. Marele Premiu Euroinvent rămâne, și în acest an, la Iași.

Premiul, în valoare de 10.000 de lei, a fost oferit de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Acesta a fost câștigat de o echipă a Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore Popa” din Iași, cu o lucrare inovatoare: „Orteză inteligentă pentru corectarea defectelor posturale”.

Invenția se referă la o orteză inteligentă, dotată cu senzori inerțiali, capabili să calculeze unghiurile de înclinare ale coloanei vertebrale, într-un sistem portabil de monitorizare, care înregistrează variațiile de curbură ale coloanei vertebrale.

Această soluție neinvazivă, care identifică forma spatelui uman, poate ajuta la reducerea timpului necesar reabilitării medicale sau poate preveni posibile defecte posturale.

Invenția prezintă un grad ridicat de utilitate pe piața dispozitivelor medicale de corecție posturală, motiv pentru care a fost apreciată de către comisia de cercetare a Senatului Științific, ca fiind un proiect merituos pentru decernarea Marelui Premiu Euroinvent.

Autorii lucrării sunt: Asist. Univ. Dr. Cătălina Luca, Asist. Univ. Doru Andrițoi, Bioinginer Drd. Robert Fuior și Conf. Univ. Călin Corciovă, Prodecan al Facultății de Bioinginerie Medicală.

Salonul Internațional de Invenții EUROINVENT de la Iași este considerat de specialiști cel mai mare salon de inventică din Sud-Estul Europei. Acesta este organizat anual de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Forumul Inventatorilor Români, Europe Direct Iași, sub egida IFIA, WIIPA, sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României este partener al evenimentului EUROINVENT de 7 ani. Aflat la cea de-a 13 -a ediţie, târgul s-a desfășurat online, în perioada 20-22 mai.

La ediția din acest an, au fost înscrise deja peste 600 de lucrări din 32 de țări, dintre care 390 sunt din România și Republica Moldova.

Senatul Științific sprijină activitatea cercetătorilor români cu activitate în domeniul alimentar, medicină, nutriție, conservarea mediului, a căror invenții si inovații pot contribui la creșterea calității vieții. Obiectivele Senatului Științific sunt de a promova brevetele românești și de a susține transferul tehnologic al invențiilor cu un impact major în viața social-economică”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here