Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure, iar acestea va ajuta să vă protejați împotriva apariției bolii și a morții cauzate de SARS-CoV-2. Este posibil să aveți unele reacții adverse ușoare după vaccinare, semne că în corpul dumneavoastră se construiește un sistem de protecție.
De ce este normal să aveți efecte secundare ușoare din vaccinuri?
Vaccinurile sunt concepute pentru a vă oferi imunitate. Există posibilitatea să prezentați unele reacții adverse ușoare până la moderate, atunci când vă vaccinați. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar vă instruiește corpul să reacționeze în anumite moduri: crește fluxul sanguin, astfel încât mai multe celule imune pot circula și vă crește temperatura corpului pentru a ucide virusul.
Efectele secundare ușoare, până la moderate, cum ar fi febra slabă sau durerile musculare, sunt normale și nu reprezintă un motiv de alarmă: sunt semne că sistemul imunitar al organismului răspunde la vaccin, în special la antigen (o substanță care declanșează o răspuns imun) și se pregătește să lupte împotriva virusului. Aceste reacții adverse dispar de obicei singure, după câteva zile.
A nu prezenta efecte secundare nu înseamnă că vaccinul este ineficient. Înseamnă că toată lumea răspunde diferit.
Efecte secundare frecvente ale vaccinurilor COVID-19
La fel ca orice vaccin, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, dintre care majoritatea sunt ușoare sau moderate și dispar în câteva zile pe cont propriu. După cum se arată în rezultatele studiilor clinice, sunt posibile efecte secundare mai grave sau de lungă durată. Vaccinurile sunt monitorizate continuu pentru a detecta evenimentele adverse.
Efectele secundare raportate ale vaccinurilor COVID-19 au fost în mare parte ușoare până la moderate și nu au durat mai mult de câteva zile. Efectele secundare tipice includ durerea la locul injectării, febră, oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane și diaree. Șansele ca oricare dintre aceste reacții adverse să apară, după vaccinare, diferă în funcție de vaccinul specific.
Vaccinurile COVID-19 protejează numai împotriva virusului SARS-CoV-2, deci este încă important să vă mențineți sănătos.
Efecte secundare mai puțin frecvente
La vaccinare, persoana ar trebui să stea 15-30 de minute la locul de vaccinare, astfel încât personalul medical să fie disponibil în caz de reacții imediate. Persoanele vaccinate trebuie să avertizeze medicul de familie sau alți reprezentanţi ai sistemului de sănătate, dacă au efecte secundare neașteptate sau alte evenimente de sănătate – cum ar fi reacțiile adverse care durează mai mult de trei zile.
Printre efectele secundare, mai puțin frecvente raportate pentru unele vaccinuri COVID-19, s-au semnalat reacții alergice severe, cum ar fi anafilaxia – cu toate acestea, această reacție este extrem de rară.
Autoritățile naționale și organismele internaționale, inclusiv OMS, monitorizează îndeaproape eventualele efecte secundare neașteptate, în urma utilizării vaccinului COVID-19.
Efecte secundare pe termen lung
Efectele secundare apar de obicei în primele câteva zile de la administrarea unui vaccin. De la demararea programului de vaccinare în masă, la începutul lunii decembrie 2020, s-au administrat sute de milioane de doze de vaccin.
Au existat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca aceste vaccinuri să îmbolnăvească persoanele cu COVID-19. Dar niciunul dintre vaccinurile aprobate nu conține virusul viu care provoacă COVID-19, ceea ce înseamnă că aceste vaccinuri nu vă pot îmbolnăvi de COVID-19.
După vaccinare, de obicei, corpului îi sunt necesare câteva săptămâni pentru a-și construi imunitatea împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Deci, este posibil ca o persoană să poată fi infectată cu SARS-CoV-2 chiar înainte sau după vaccinare și să se îmbolnăvească în continuare cu COVID-19. Acest lucru se datorează faptului că vaccinul nu a avut încă suficient timp pentru a oferi protecție.
Apariția efectelor secundare după vaccinare arată că vaccinul funcționează și sistemul imunitar răspunde așa cum ar trebui.
sursa: World Health Organization (WHO/OMS)