Cristian Bușoi: EU4Health, șansa României de a reduce decalajul față de țările din Vest

0
656
Cristian Bușoi: EU4Health, șansa României de a reduce decalajul față de țările din Vest
Cristian Bușoi

Programul de acțiune a Uniunii Europene în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027, EU4Health, a fost votat în Parlamentul European, având susținerea grupurilor politice, cu 631 de voturi pentru, 32 împotrivă și 34 abțineri.

Europarlamentarul Cristian Bușoi, care a fost raportor pentru acest proiect, a declarat că acesta „întinde o mână sistemelor de sănătate” din toate statele membre, fără excepție, și că, pentru România, este șansa de a reduce decalajul față de țările din Vestul Europei.

Programul EU4Health este nu doar un răspuns adecvat la actuala criză COVID-19 (…) Și mă bucur că am putut să le oferim un program care pune lupta împotriva cancerului, a bolilor rare, a bolilor cardiovasculare și a bolilor cronice în topul priorităților. EU4Health este totodată un program care susține vaccinurile și vaccinarea și are soluțiile pentru rezolvarea crizei medicamentelor”, spune raportorul Parlamentului European pentru programul UE pentru sănătate.

În opinia lui Bușoi, EU4Health „întinde o mână sistemelor de sănătate” din toate statele membre, fără excepție.

Ca român și responsabil al acestui Program fără precedent, vă spun că EU4Health reprezintă șansa României de a sparge barierele în materie de sănătate și a reduce decalajul dintre noi și țările din Vestul Europei. Este momentul nostru acum și nu trebuie să îl ratăm. Cu EU4Heath avem ocazia să digitalizăm asistența medicală, să finanțăm acțiuni pentru formarea personalului medical, să readucem producția de medicamente în Europa și să creăm o rezervă de produse esențiale relevante pentru criză”, a precizat Cristian Bușoi.

Acordul final pentru EU4Health a introdus o serie de plafoane: 20 % pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor, 12,5 % pentru stocare, 12,5 %pentru achizițiile publice care completează stocurile naționale de produse relevante pentru criză, unul pentru angajamentele și inițiativele globale și 8 % pentru cheltuielile administrative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here