Cum se pot plăti taxele și impozitele online, la Pitești

0
599

Primăria Pitești reamintește contribuabililor, în contextul epidemiologic actual, că, pentru a evita așteptarea la ghișee, a pus la dispoziția piteștenilor, pe lângă posibilitatea de a achita impozitele și taxele on-line, prin platforma națională www.ghiseul.ro, și varianta creării unui cont personal, pe site-ul Primăriei Municipiului Pitești, prin care piteștenii pot să-și plătească taxele datorate administrației locale, dar și să depună sau să primească o serie de documente, fără a se deplasa la centrele existente în oraș.

Astfel, pentru a veni în întâmpinarea celor ce încă nu și-au creat cont personal pe această platformă, prezentăm, mai jos, pașii necesari pentru acest demers, care sunt explicați și în tutorialele postate pe site-ul instituției și pe pagina de facebook:

  1. Se deschide unul din browser-ele instalate pe calculatorul contribuabilului (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) și, în bara de adrese, se tastează www.primariapitesti.ro;
  2. Se accesează, din secțiunea SERVICII ELECTRONICE, situată mai jos pe pagina de deschidere a site-ului, caseta „Taxe și impozite locale”. Se va deschide, astfel, platforma on-line ATLAS, în partea de sus a primei pagini fiind localizate două link-uri, pentru „Persoane fizice” și „Persoane juridice”;
  3. Accesarea unuia dintre ele conduce către pagina de unde se pot descărca formularele necesare, printr-un click pe butonul „Formulare”;
  4. Din pagina nou deschisă, va fi accesată, pentru a fi descărcată spre completare scrisă, cererea în format PDF, în funcție de serviciul pe care utilizatorul îl dorește, astfel:
  5. a) „Cerere acces online plată impozite și taxe locale” – pentru cei care doresc să creeze cont personal prin care să efectueze plăți on-line direct prin platforma primăriei Pitești (pentru persoanele fizice, punctul 17; pentru persoanele juridice, punctul 1);
  6. b) „Cerere privind comunicare acte administrative fiscale prin mijloace electronice” – pentru cei care doresc să aibă acces și la opțiunea de a depune/a primi documente fiscale prin intermediul contului personal creat pe platforma primăriei Pitești (pentru persoanele fizice, punctul 18; pentru persoanele juridice, punctul 2).

După completare, cererea sau, după caz, cele două cereri (a doua fiind, așa cum am precizat, opțională), împreună cu o copie a cărții de identitate (cu mențiunea „conform cu originalul” scrisă de mână), pot fi trimise, prin e-mail, la adresele scipf@primariapitesti.ro (pentru persoanele fizice) și scipj@primariapitesti.ro (pentru persoane juridice), solicitantul urmând să primească, tot prin e-mail, parola necesară accesării contului personal creat pe platforma on-line a primăriei Pitești. Aceleași documente pot fi prezentate și la centrele de încasare a taxelor și impozitelor locale existente în municipiu, parola fiind, în acest caz, eliberată pe loc.

Acest demers este necesar, o singură dată, pentru crearea contului personal, în condiții de securitate, prin care utilizatorul va putea să își vizualizeze oricând, on-line, situația la zi a taxelor și a impozitelor, să achite on-line aceste taxe și, de asemenea, să depună sau să obțină, on-line, documente fiscale din categoria celor digitalizate (cu semnătură electronică).

Pentru a folosi sistemul de plată electronică, pe site-ul www.primariapitesti.ro se accesează aceeași casetă „Taxe și impozite locale” din secțiunea SERVICII ELECTRONICE. Se va deschide, astfel, platforma on-line ATLAS, pe prima pagină aflându-se, în partea stângă, meniul „Autentificare”. În continuare, se va proceda după cum urmează:

Pasul 1. În meniul autentificare, selectați tipul de contribuabil (persoană fizică/persoană juridică), introduceți codul numeric personal (CNP) sau codul identificare fiscală (CUI), după caz, introduceți parola de acces și codul de control, apoi apăsați butonul „Autentificare”.

Pasul 2. Navigaţi prin pagina de web a aplicaţiei ATLAS şi vă informaţi.

Pentru efectuarea de PLĂȚI ELECTRONICE:

Pasul 1. Urmați pașii 1-2 de la secțiunea anterioară (informare).

Pasul 3. În meniul superior, accesați opțiunea ePlata.

Pasul 4.1. În situația în care doriți să efectuați plata integrală, treceți la Pasul 5. de mai jos.

Pasul 4.2. În situația în care doriți să efectuați o plată parțială, din totalul de plată afişat pe fiecare tip de taxă în parte (coloana „Sumă totală”), completaţi suma dorită (în coloana „Suma de plată”).

Pasul 5. Apăsați butonul [Iniţializare plată] pentru iniţializarea plăţii.

Pasul 6.1. Prin apăsarea butonului [Creare nota de plata], se generează fișierul PDF conținând nota de plată, fișier care poate fi listat.

Pasul 6.2 Pentru plata online, apăsați butonul [Plateste], după care sistemul vă redirecționează automat către site-ul băncii, unde puteţi efectua plata, prin introducerea datelor de pe cardul bancar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here