Primăria Municipiului București propune proiecte de 7 miliarde de euro pentru dezvoltarea Capitalei

0
291
Primăria Municipiului București propune proiecte de 7 miliarde de euro pentru dezvoltarea Capitalei
Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan

Vineri, 5 martie 2021, Primarul General, Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat că Primăria Municipiului București a propus pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) proiecte de dezvoltare a Capitelei în valoare de 7 miliarde de euro.

Primarul General, Nicuşor Dan: „Primăria Municipiului Bucureşti a propus către PNRR proiecte de investiţii majore, care nu au fost făcute în Bucureşti în ultimii 30 de ani, în domenii cheie, precum mobilitate, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială. Este o oportunitate extraordinară pentru Bucureşti să se dezvolte prin PNRR şi sper că Guvernul să aloce sume substanţiale Capitalei, mai ales că acest oraş are un rol foarte important în dezvoltarea economică a României.

7 miliarde de euro pentru dezvoltarea Bucureştiului

Nicuşor Dan a explicat că cele 50 de proiecte depuse la Ministerul Fondurilor Europene însumează şapte miliarde de euro, şi a enumerat dintre acestea metroul de suprafaţă, modernizarea şi extinderea liniilor de tramvai, achiziţia de tramvaie şi electrificarea transportului public din Bucureşti prin transformarea actualelor autobuze pe motorină în troleibuze cu autonomie. Un alt  proiect important vizează extinderea pistelor de biciclişti în zona metropolitană.

Propunem şi un set de proiecte în domeniul termoficării, care însumează un miliard de euro. Se referă atât la modernizarea reţelei, digitalizarea sistemului de termoficare, cât şi la contorizarea inteligentă la beneficiar” – a declarat Nicuşor Dan.

900 de milioane de euro pentru protecţia mediului

Primarul Capitalei a detaliat şi care sunt proiectele propuse pentru protecţia mediului, acestea însumând 900 de milioane de euro: „Cel mai mare proiect este ‚Plămâni verzi pentru Bucureşti’. Acesta vizează amenajarea a numeroase spaţii verzi care, deşi apar în Planul Urbanistic General, nu sunt amenajate. Tot în cadrul acestui proiect se prevede amenajarea unor zone precum Parcul Natural Văcăreşti, Lacul Morii sau salba de lacuri din nordul Bucureştiului”.

Alte proiecte propuse vizează gestionarea deşeurilor, întocmirea registrului spaţiilor verzi, iar în domeniul sănătăţii se doreşte extinderea şi construirea de  noi corpuri pentru spitalele existente, obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu şi digitalizarea întregii reţele de spitale din subordinea Municipalităţii.

În domeniul social, Primăria Capitalei propune PNRR construirea de noi creşe şi locuinţe sociale, precum şi dezvoltarea unei reţele sociale pentru victimele violenţei domestice.

Dâmboviţa, axa creativă a oraşului 

Avem un proiect care vizează consolidarea clădirilor cu risc seismic. Pentru că nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanţa doar clădiri publice sau şi clădiri private, proiectul nostru vizează doar consolidarea unor clădiri publice, emblematice pentru Bucureşti.  

Un alt proiect la care ţin foarte mult, apărut în spaţiul public în anul 2000, şi pe care l-am preluat în toate cele trei campanii electorale desfăşurate de mine, este „Dâmboviţa, axă creativă a oraşului” – a precizat Primarul General, Nicuşor Dan.

Acest proiect vizează pe de o parte amenajarea cursului râului Dâmboviţa, de la Lacul Morii până la Biblioteca Naţională şi pe de altă parte, crearea unor facilităţi academice de IT şi tehnologie astfel încât să transformăm Bucureştiul într-un centru regional în aceste domenii, care să ofere IT-ştilor facilităţi similare cu cele din marile oraşe ale lumii”.

În final, Primarul General a reamintit faptul că nu se pot aloca bani din bugetul public pentru mari lucrări de investiţii în anul 2021 pentru că Primăria Capitalei are datorii de 2,5 miliarde lei.

O altă consecinţă a acestor datorii o reprezintă lipsa proiectelor în curs de implementare şi, din această cauză, a explicat Nicuşor Dan, pentru toate proiectele propuse PNRR, trebuie făcut un efort semnificativ în următoarele luni astfel încât studiile de fezabilitate să fie elaborate rapid iar proiectele să fie depuse complete în cel mai scurt timp la Ministerul Fondurilor Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here