25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Combaterea Violenței Împotriva Femeilor. O ocazie în plus să arătăm că violența nu e “doar o palmă”, cum se crede. Subestimăm prea des cât de gravă e violența domestică și cât de greu se iese din ea!
Aveam 35 de ani și îmi doream familia clasică: soț, copil, casă, câine…și așa am început să fim împreună. Se purta frumos la început, dar mai avea și scăpări. De exemplu, odată ne-am luat la ceartă pe stradă și el mi-a răsucit mâna la spate… nu mi-a venit să cred. Apoi și-a cerut scuze și l-am iertat. Era doar o joacă, așa a zis. Apoi a devenit un obicei să mă lovească cu palma, să dea cu picioarele, să mă păruiască… mai întâi au fost lovituri mai ușoare, apoi din ce în ce mai grave, până când într-o zi a pierdut controlul și a vrut să mă omoare în bătaie. Eu îl iertam, iar perioadele de liniște le consideram fericire…. Asta este ce povestește Mirela, una dintre învingătoarele de la A.L.E.G.
Săptămânal, cel puțin o femeie din România moare în urma violenței domestice. Zilnic, 82* de femei dau declarații la poliție. „Doar o palmă”? “Doar puțin gelos”? “Doar o joacă”? Niciodată nu e doar atât. O palmă va fi urmată de o alta. Controlul telefonului va continua. Gelozia nu se va opri, ci va crește în intensitate. Faptul că nu își potolește furia o va pune în pericol. Din experiența centrului de consiliere, noi, la A.L.E.G. știm asta. Victimele abuzului știu asta, însă au nevoie de ajutor specializat pentru a ieși cu bine dintr-o relație abuzivă.
Sentimentele de iubire nu dispar atunci când relația devine abuzivă, dar este important ca orice femeie să găsească drumul spre siguranță până nu e prea târziu. Acest drum poate fi unul lung, cu suișuri și coborâșuri, pavat cu singurătate. Însă în cazul prezentat mai sus, povestea s-a schimbat când a apelat la ajutor specializat. Alături de noi a cunoscut alte femei cu povești de viață similare. Cu sprijinul psihoterapeuților din echipa noastră a înțeles că violența este din vina agresorului și că are puterea de a decide ce se întâmplă cu viața ei mai departe. Află mai multe detalii despre cum poți susține un serviciu specializat pe www.aleg-romania.eu. Iar dacă știi că viața cuiva se află în pericol, încurajeaz-o să sune de urgență la 112.