Expoziția „A fost odată la Cotroceni” – trei decenii în spaţiul cultural românesc

0
457

Muzeul Național Cotroceni, spațiu de referință în peisajul cultural românesc, în care memoria culturală și istorică a României se împletește cu artele plastice și decorative, împlinește sâmbătă, 10 iulie 2021, 30 de ani de la înființare.

Aniversarea va fi marcată prin deschiderea a două expoziții care reflectă misiunea duală a muzeului de promovare a patrimoniului cultural și sprijinire a tinerilor artiști.

Expoziția „A fost odată la Cotroceni”  aduce în atenția publicului ansamblul Cotroceni ca martor al perioadelor istorice, al interacțiunilor dintre stilurile arhitecturale, ca simbol al influențelor și al relației dinte autoritatea conducătoare și cultură, în etapele evoluției statului român modern.

Istoria ansamblului Cotroceni va ilustra patru perioade distincte, relevante în același timp și pentru transformările prin care a trecut România:

(1) Mănăstire și reședință domnească (1679 – 1893). În 1679, voievodul Șerban Cantacuzino încredințează construcția mănăstirii Cotroceni spătarului Mihail Cantacuzino, care combină stilul bizantin cu arhitectura și arta românească, influențată de renașterea târzie italiană, în dezvoltarea stilului autentic brâncovenesc.

(2) Palat regal (1893 – 1947). Două secole mai târziu, arhitectul Paul Gottereau este însărcinat de regele Carol I să transforme Cotroceniul în reședință pentru familia principelui moștenitor Ferdinand. Regina Maria, cel mai longeviv locatar al palatului, și-a lăsat amprenta asupra ansamblului cu ajutorul arhitecților Karel Limman (în stilul Secession sau Art Nouveau) și Grigore Cerchez (stilul neo-românesc).

(3) Palat al Pionierilor (1948- 1976)

(4) Restaurarea palatului după cutremurul din 1977; transformarea părții vechi a palatului în muzeu național și construirea unei noi aripi care va deveni în 1990 sediul Administrației Prezidențiale (după 1977).

Conceptul curatorial și design-ul expoziției sunt realizate de echipa Zeppelin Design, coordonată de Cosmina Goagea și Constantin Goagea. Expoziția „A fost odată la Cotroceni” este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.

Cel de-al doilea proiect aniversar, expoziția „Cotroceni Creativ Junior”, reunește lucrările câștigătorilor concursului cu același nume, dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.

Competiția, lansată pe 1 iunie, a urmărit valorificarea istoriei muzeului prin intermediul unor lucrări de arte vizuale. Procesul de evaluare a celor 44 de lucrări înscrise a reprezentat o provocare pentru juriu, care a apreciat originalitatea și creativitatea aplicațiilor propuse.

Câștigătorii secțiunii Tineri artiști sunt Andrada Pariza, Rebeca-Teodora Gurgu, Cătălina-Cristina Rebegea, Ana-Maria Cosma și Ioana Ana Maria Manea.

Câștigătorii secțiunii Mici artiști sunt Alexia-Mihaela Dumitrescu, Rebeca Nicole Davidescu, Andreea Teodora Barbu, Maria-Antonia Micle și Atena Ana Maria Rânia.

Expoziția, care prezintă atât lucrările câștigătoare, cât și cele incluse în secțiunea „Artiști de urmărit“, poate fi vizitată până pe 10 septembrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here