Sute de mii de pui sănătoși, eutanasiați din cauza unei decizii a Autorității Sanitar Veterinare

0
2716

Decizia președintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, din 7 mai 2021, prin care au fost suspendate activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României, i-a scandalizat pe producători, care sunt nevoiți să eutanasieze zilnic mari cantități de pui sănătoși.

Este vorba atât despre pui de o zi, cât și despre păsări de reformă, din toate speciile, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și prin activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. 

Toți acești pui sănătoși, destinați magazinelor de pui și în final gospodăriilor populației, vor fi eutanasiați fără ca cineva să-și asume vreo responsabilitate”, se precizează într-o petiție realizată de SC VIS-AVIS SA și SC POULTRY PROJECT SRL, două stații de incubație autorizate din județul Bihor, care eutanasiază deja în fiecare zi de marți și vineri,  între 150.000 și 300.000 de pui sănătoși.

Petiție

Vă aducem la cunoștință că vineri, 7 mai 2021, în calitate de Președinte al Autorității Sanitar Veterinare, dl. Robert Viorel Chioveanu a semnat o decizie, Decizia nr.1/07.05.2021, decizie pe care o considerăm total ilegală și împotriva bunei desfășurări a domeniului avicol, domeniu pe care ANSVSA trebuie să-l susțină prin favorizarea activităților care se desfășoară legal pe teritoriul României.

Decizia nr.1/07.05.2021, promovată și semnată de către Președintele ANSVSA, dl. Chioveanu, încalcă ordinele emise de instituția pe care momentan o conduce si de asemenea, încalcă flagrant regulamentele si deciziile UE cu privire la gestionarea focarelor de gripă aviară.

De ce spunem acest lucru? Pentru că Decizia nr.1/07.05.2007 semnată și susținută de către dl. Președinte ANSVSA Robert Chioveanu la Art.1 punctul b) impune următoarele: ”suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.”

Această decizie a fost propusă de către Președintele ANSVSA dl. Robert Chioveanu în contextul apariției unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări autorizată. Modul în care Regulamentele UE prevăd gestionarea apariției focarelor de gripă aviară este ca în jurul focarului să se instituie o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km.

Conform Regulamentului delegat 687/2020 și alte reglementări specifice și conform modului în care în ultimii ani s-a procedat atât în România, cât și în UE în cazul apariției unor focare de gripă aviară, întotdeauna s-au respectat aceste prevederi legale care au fost suficiente și eficiente.

De această dată președintele ANSVSA, dl. Robert Chioveanu a decis, cu de la sine putere și împotriva prevederilor legale, să blocheze toată activitatea de comercializare legală a păsărilor pe teritoriul României, timp de 30 de zile.

Pe lângă fermele de păsări autorizate, în România există și mijlocitori de afaceri și magazine de vânzare pui, a căror activitate este reglementată legal tocmai de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, încă din 2014, și această activitate se adresează comercializării puilor de o zi către gospodăriile populației. Menționăm că cel puțin în ultimii 30 de ani nu au fost situații epidemiologice majore la nivelul României care să fie generate de la gospodăriile populației, unde în general datorită și unor astfel de decizii, precum Decizia nr.1/07.05.2021, activitatea de creștere a animalelor este într-o continuă scădere.

Ne întrebăm cum se poate ca ”peste noapte” cineva, chiar dacă este președintele ANSVSA, poate lua decizii care să blocheze activitatea unui sector, generând pagube majore tuturor și în final celor care susțin prin taxe și impozite tocmai activitatea serviciilor care trebuie să sprijine buna desfășurare a unor activități legale.

Ce se întâmplă dacă această decizie rămâne valabilă? O cantitate însemnată de pui sănătoși, care acum sunt în stațiile de incubație autorizate și care vor fi produși vrând nevrând în următoarele 30 de zile, deci toți acești pui sănătoși destinați magazinelor de pui și în final gospodăriilor populației vor fi eutanasiați fără ca cineva să-și asume vreo responsabilitate. Acești pui sănătoși vor fi eutanasiați datorită deciziei ilegale luată de către președintele ANSVSA, Dl. Chioveanu Robert.

Vă aducem la cunoștință că datorită acestei decizii SC VIS-AVIS SA și SC POULTRY PROJECT SRL, două stații de incubație autorizate din județul Bihor, vor eutanasia in fiecare zi de marți și vineri, începând din 11 mai 2021 până în 4 iunie 2021, între 150.000 și 300.000 de pui sănătoși care sunt deja în incubatoare și care sunt destinați magazinelor de pui din România.

Adresăm pe această cale nota de protest și cererea de revenire asupra deciziei ilegale a ANSVSA Decizia nr.1/07.05.2021, deoarece prin această decizie ilegală se prejudiciază grav activitatea domeniului în care ne desfășurăm activitatea.

SC VIS-AVIS SA
SC POULTRY PROJECT SRL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here