Planul Național de Relansare și Reziliență include investiții în domenii prioritare pentru modernizarea României

0
800
Planul Național de Relansare și Reziliență PNRR include investiții în domenii prioritare

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) include investiții în domenii prioritare: sănătate, educație, mediu, transport și reforme esențiale pentru modernizarea României.

Avem nevoie de un restart ca țară, ca națiune. Acesta este cel mai favorabil moment, chiar dacă vine în circumstanțe dificile. Putem ieși mai puternici din această criză. Am prezentat astăzi planul de reforme și investiții pe care le vom propune Comisiei Europene în cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență.

Dincolo de cifrele pentru domeniile prioritare pe care le propunem – 4,4 miliarde pentru educație, 3,4 pentru Sănătate, 9,5 pentru Transport, 6,8 miliarde pentru Mediu, propunem o serie de reforme care să stea la baza modernizării și reformării României: reforma sistemului de pensii, reforma fiscale, reforma ANAF, încurajarea formalizării muncii, implementarea Venitului Minim de Incluziune, program național pe bune de împăduriri, reforma administrației. Digitalizare coerentă a administrației. Sprijin pentru antreprenoriat și mediul de afaceri.

Aceasta este șansa generației noastre de a moderniza și reforma profund România pentru generațiile care vin. Este o șansă cu care nu toate generațiile se întâlnesc” – a precizat ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Reformele și investițiile sunt grupate pe 30 de componente care acoperă toți cei 6 piloni ai Mecanismului de Redresare și Reziliență așa cum a fost el adoptat de instituțiile europene.

Exemple de alocări propuse pentru domenii prioritare:

  • România Educată: reforme, digitalizare, școală pentru toți: 3,4 miliarde euro
  • Sănătate: 3 miliarde euro
  • Transport: 9 miliarde euro
  • Mediu: 6,8 miliarde euro

Exemple de reforme esențiale propuse pentru modernizarea României:

  • Reforma sistemului de pensii și reforme fiscale
  • Încurajarea formalizării muncii. Venitul minim de incluziune
  • Împădurim România și protejăm biodiversitatea
  • România comunităților. Reziliența României înseamnă reziliența actorilor de la firul ierbii

Propunerea PNRR va fi aprobată săptămâna viitoare de Guvern și apoi va începe negocierea cu Comisia Europeană. Oficial, această negociere demarează la data de 1 mai 2021, însă discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene au avut loc informal, pe componente, pe parcursul perioadei de elaborare a PNRR.

În urma unui amplu proces de consultări tehnice și publice, MIPE a primit 1.700 de propuneri sub forma de fișe de reformă și investiții, transmise de către ministerele de linie și partenerii din mediul de business și societatea civilă. Pe baza acestora, propunem o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentând 141% din alocarea României, atât din granturi cât și împrumuturi (cu 11,91 miliarde euro peste alocarea de 29,19 miliarde euro care a fost actualizată recent de Comisia Europeană).

***

Document atașat: Planul Național de Relansare și Reziliență

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here