Viitorul regiunilor miniere pe masa autorităților din Valea Jiului și Gorj

0
691
Viitorul regiunilor miniere pe masa autorităților din Valea Jiului și Gorj

Marți, 5 octombrie 2021, reprezentații autoritățile locale din Valea Jiului și Gorj au discutat despre oportunitățile și provocările pe care tranziția de la cărbune le aduce pentru fiecare regiune și au împărtășit experiențele de până acum în planificarea tranziției juste.

Întâlnirea, care a avut loc la inițiativa Asociației Bankwatch România, a adus la aceeași masă reprezentați ai autoritățile locale din cele două regiuni miniere, cu scopul de a face schimb de practici și a împărtăși posibile soluții pentru dezvoltarea durabilă a comunităților.

Tiberiu Iacob Ridzi, Primarul Municipiul Petroșani, a vorbit despre importanța coalizării administrațiile locale pentru a planifica împreună viitorul regiunii dincolo de industria carboniferă. Acesta a evidențiat rolul pe care îl au Strategia Văii Jiului și  participarea în cadrul Platformei regiunilor carbonifere în tranziție din Europa pentru implementarea proiectelor în Valea Jiului.

„Între bazinele miniere din Valea Jiului și Oltenia există multe similitudini, dar avantajul celor de la Gorj constă în faptul că sunt la începutul acestui proces de tranziție și restructurare, care în zona noastră este mai avansat, iar experiența zonei noastre poate constitui pentru ei cel puțin un punct de plecare”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, Primarul Municipiul Petroșani.

De asemenea, Tiberiu Alin Șipanu, din partea Consiliului Județean Gorj, a prezentat situația din Gorj și cum a decurs elaborarea Planului teritorial pentru tranziție justă. Consiliul Județean Gorj și-a manifestat interesul de a fi parte din Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție.

„Înscrierea în platforma regiunilor miniere din Europa este un pas important pe care trebuie să îl facem pentru că există acolo modele de tranziție mai avansate, de unde putem învăța”, a afirmat reprezentantul CJ Gorj.

Discuțiile s-au concentrat pe idei de proiecte și argumente pentru care cele două regiuni miniere ar putea să colaboreze în viitor – spre exemplu dezvoltarea infrastructurii feroviare sau programul guvernamental de recalificare pentru mineri.

„Dialogul de astăzi si prezența domnului Ridzi sunt relevante pentru că deja dumnealor au experiență, sunt într-un punct în care Gorjul va ajunge în câțiva ani. După ce vom avea planul aprobat cu direcțiile de finanțare va veni cea mai grea etapă, aceea de implementare. O abordare posibilă este să  creăm câteva piețe de consum pe avantajele pe care ni le oferă județul – potențialul energetic verde, reabilitarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, industria automotive sau chiar economia circulară”, a adăugat Șipanu.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care România și-a asumat anul 2032 termen limită pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic. În Valea Jiului și Gorj sunt în prezent în jur de 16.000 de angajați direcți în sectorul minier, iar economiile celor două regiuni carbonifere din România vor avea parte de schimbări sistemice. Totodată, cele trei județe care utilizează cărbune pentru producerea energiei, Gorj, Dolj și Hunedoara au înființat în luna septembrie Asociația „Conurbaţia Jiului”, o  inițiativă regională  prin care pot conlucra pentru susținerea proiectelor de diversificarea economică.

***

Platforma pentru regiuni carbonifere în tranziție este o inițiativa a Comisiei Europeane din care fac parte mai multe regiuni miniere din Europa și prin care se oferă asistență tehnică și financiară pentru tranziția de la cărbune. Platforma a fost înființată în 2017.

Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Conurbaţia Jiului” a fost înființată la începutului lunii septembrie 2021 la recomandările Băncii Mondiale. Asociația a fost înființată ca urmare a unul memorandul semnat de Preşedinţii Consiliilor Judeţene Gorj, Dolj şi Hunedoara și are ca scop realizarea şi implementarea de proiecte comune pentru cele trei judeţe şi furnizarea în comun de servicii publice mai bune pentru cetăţeni.

Bankwatch România este o asociație înființată în 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor. Domeniul principal de activitate al asociației este reducerea poluării în sectorul energetic, cu accent pe reducerea utilizării combustibililor fosili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here