Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Transilvania 2021

0
466

Vânătorul de balene – The Whaler Boy a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2021

Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie 2021, în aplauzele celor peste 1500 de spectatori din Piața Unirii din Cluj Napoca. Cu participarea starului Sergei Polunin și a unora dintre cei mai importanți cineaști ai momentului, Gala de decernare a premiilor TIFF 2021 a reprezentat un prilej de celebrare a celor două decenii petrecute #împreunăprinfilm.

Vânătorul de balene / The Whaler Boy, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediției, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală.

Scenaristul și scriitorul mexican Guillermo Arriaga, producătorul Katriel Schory, regizorul și producătorul american Scott Coffey, actrița Maria Popistașu și Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, au decis în unanimitate să premieze acest “minunat portret, meticulos realizat, al unei comunități izolate și al viselor unui băiat năucit de social media“.

Câmp de maci, debutul regizorului filmbb, a obținut două premii importante în seara de gală. “Pentru felul în care susține tensiunea dramatică de-a lungul unui întreg film și pentru modul curajos în care conduce un ansamblu de actori într-o coregrafie impecabilă“, producția autohtonă a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro. Filmul s-a aflat și în topul preferințelor spectatorilor, cucerind la această ediție Premiul Publicului, oferit de MasterCard. 

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, i-a revenit actriței Petra Martínez, protagonista producției spaniole Asta-i viața / That Was Life. Premiul i-a fost înmânat regizorului David Martín de los Santos, prezent la Cluj. “Pentru felul în care folosește un road movie în sensul cel mai literal al expresiei în descrierea cinematică poetică a unei relații dintre un tată și fiul său, pe fundalul unei naturi aride și aspre“, producția indiană Pietricele / Pebbles, în regia lui P.S. Vinothraj, a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO. 

Juriul a acordat și o mențiune specială filmului Nu mai vine potopul / The Flood Won’t Come, “o meditație despre absurditatea războiului“. Numele câștigătorului a fost dezvăluit printr-un mesaj de Guillermo Arriaga, care nu a putut fi prezent la Cluj și și-a exprimat regretul de a nu putea vizita România. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, i-a fost oferit thriller-ului Neidentificat, de Bogdan George Apetri.

Gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, și de jurnalista Amalia Enache a fost transmisă live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al festivalului și a fost urmărită de mii de iubitori de film, care s-au bucurat de la distanță de surprizele serii care a debutat cu un concert live Damian & Brothers. Evenimentul va putea fi urmărit luni, 2 august, de la ora 22.00, pe TVR1.

Cineastul maghiar István Szabó a mulțumit întregii echipe TIFF pentru zilele petrecute la Cluj, unde i-a fost înmânat oficial Premiul pentru întreaga carieră, anunțat în 2018. Un moment cu totul special a fost cel al discursului lui Nae Caranfil, câștigătorul Premiului de Excelență, oferit de Mercedes-Benz. “Vreau să-i mulțumesc pentru acest premiu publicului meu. Publicul meu, prietenul meu“, a subliniat actrița Cezara Dafinescu, distinsă la această ediție cu Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon. Acordat doar la ediții aniversare, Premiul special – Trofeul Transilvania 20 i-a fost înmânat de către Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, criticului de film Dan Făinaru. ,”Vin aici, la TIFF, în fiecare an, pentru că de fiecare dată simt că mă întorc în familie“, a mărturisit acesta.

Otto Barbarul, debutul regizoarei Ruxandra Ghițescu, a obținut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelab România. Prezentat în premieră națională la TIFF, #dogpoopgirl, în regia lui Andrei Huțuleac, a fost distins cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania. Cel mai votat film autohton la această ediție, documentarul România sălbatică, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara. 

Recent proiectat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, When Night Meets Dawn (r. Andreea Borțun) a fost recompensat cu Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm. Juriul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj a acordat și o Mențiune specială filmului de animație Cântec de leagăn, în regia lui Paul Mureșan. 

O fată singură în noapte, semnat de Sorana Borhină și Rodica Domințeanu, a fost desemnat Cel mai bun scenariu de lungmetraj în cadrul Full Moon Script Contest, noul concurs dedicat autorilor de scenarii de  thriller, fantasy, comedii negre și filme horror. La categoria serial/miniserie, premiul i-a revenit scenariului Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, semnat de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu. Fiecare proiect a fost recompensat cu câte un premiu în valoare de 1500 de euro.

Cristian Pascariu a fost desemnat la această ediție marele câștigător al Bursei Alex. Leo Șerban. Premiul în valoare de 2500 de euro, oferit în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim, va sprijini dezvoltarea proiectului A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut și nuvelă, ambele semnate de câștigător. O Mențiune specială, în valoare de 500 de euro, i-a fost acordată proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame. Pentru rolurile remarcabile din Mia își ratează răzbunarea și Otto Barbarul, actrița Ioana Bugarin a obținut Mențiunea specială, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor care s-a remarcat într-un film lansat în 2020 și 2021.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, Premiul Chainsaw Europe, constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro, i-a revenit proiectului The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić și produs de Jovana Jovičić (Serbia). Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media și TIFF, în valoare de 7000 de euro, a fost obținut de proiectul The Poor Dove, al regizorului Călin Laur, produs de Ștefan Nahaba (Republica Moldova). Proiectul Sasha, regizat de Vladimir Beck și produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky și Ruben Dishdishyan (Rusia), a câștigat Premiul Centrului Național al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro. Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, le-a revenit regizoarei Ioana Țurcan și producătoarei Ana Maria Pîrvan, pentru proiectul  The Ways We Look at the Sun (România).

Filmul Teddy, regizat de Ludovic Boukherma și Zoran Boukherma, a câștigat Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România și Institutul Francez.

***

Câștigătorii celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro Vânătorul de balene / The Whaler Boy, regia Philipp Yuryev 

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro – Eugen Jebeleanu, pentru filmul Câmp de maci

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO – Pietricele / Pebbles, regia P.S. Vinothraj

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim – actriței Petra Martínez, pentru rolul din Asta-i viața / That Was Life

Mențiunea specială a juriului – Nu mai vine potopul / The Flood Won’t Come, regia Marat Sargsyan 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc – Neidentificat, regia Bogdan George Apetri

Premiul Publicului, oferit de MasterCard – Câmp de maci, regia Eugen Jebeleanu

Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara  – România sălbatică, regia Dan Dinu, Cosmin Dumitrache

Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz  – regizorul Nae Caranfil

Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Cemacon – actrița Cezara Dafinescu

Premiul special – Trofeul Transilvania 20 – criticului de film Dan Făinaru

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelab România – Otto Barbarul, regia Ruxandra Ghițescu

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania – #dogpoopgirl, regia Andrei Huțuleac

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro in servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm – When Night Meets Dawn, regia Andreea Borțun

Mențiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru ScurtmetrajCântec de leagăn, regia Paul Mureșan

***

Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop

 

  • Premiul Chainsaw Europe, constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro – The Talentless, regizat de Radivoje Bukvić, produs de Jovana Jovičić – Prikaz Film (Serbia)
  • Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media & TIFF, în valoare de 7000 de euro – The Poor Dove, regizat de Călin Laur, produs de Ștefan Nahaba – Racketa Production (Republica Moldova)
  • Premiul Centrului Național al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro – Sasha, regizat de Vladimir Beck, produs de Katerina Mikhaylova, Vasily Klepatsky, Ruben Dishdishyan – Vega Film, Mars Media Entertainment (Rusia)

 

  • Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market –  The Ways We Look at the Sun, regizat de Ioana Țurcan, produs de Ana Maria Pîrvan – Studioset Production (România)

Full Moon Script Contest

Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 1500 de euro – O fată singură în noapte, scenariu de Sorana Borhină și Rodica Domințeanu

Cel mai bun scenariu de episod pilot pentru serial/miniserie, în valoare de 1500 de euro – Cazul Bâlea Lac / Istorii întunecate, scenariu de Alex Țibu și Șerban Racovițeanu

Alte premii

Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim – proiectul A Flower is Not a Flower, lungmetraj de debut și nuvelă, ambele semnate de Cristian Pascariu

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 euro – proiectului de revistă de cinema tipărită Films in Frame

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab  by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2020 sau 2021 – actrița Ioana Bugarin, pentru rolurile din Mia își ratează răzbunarea și Otto Barbarul

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România, Institutul Francez – Teddy, regia Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma

Competiția Locală

  • Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, și servicii de producție în valoare de 15.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film – Să ne jucăm în continuare, regia Farkas Ágnes-Anna
  • Mențiune specială a juriului, constând în servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film – Apel Nou, regia Lucian Barbu
  • Menţiune Specială Fabrica de Pensule, în valoare de 300 de euro – re:adapt 25:36, regia Ioana Hogman

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual. 

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN

Prezentat de: Banca Transilvania    

Partener principal: Mastercard  

Mașina oficială: Mercedes-Benz 

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama 

Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg , Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Persil, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys, Domeniile Averesti, Caii de la Letea, Petro Vaselo, Zetea

Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia

Transportator oficial: Tarom

Partener logistic: DHL

Parteneri digitalizare: Halcyon Mobile, BIT Software

Cu sprjinul: Trend Communication

Recomandat de: Europa FM

Susținut de: TVR, TVR Cluj

Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper’s Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Cinemagia, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, SpotMedia.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile și nopți, Cinemap, Liternet, Aarc.ro, Munteanu, Imaginea României

Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news

Partener de monitorizare: mediaTRUST

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here