Florin Cîțu prezent la spectacolul pilot DINEU CU PROȘTI, susținut la TNB – VIDEO

0
1011

Sâmbătă, 15 mai 2021, premierul Florin Citu a participat la spectacolul de teatru pilot „Dineu cu proști” susținut la Ttnb(TNB). Declarații de presă.

Florin Cîţu: Vreau să le mulţumesc românilor pentru că, împreună, am trecut printr-un an dificil – împreună am purtat mască, împreună am păstrat distanţarea socială, împreună ne-am vaccinat. Vreau să le mulţumesc că au înţeles că avem o campanie de vaccinare care continuă, iar astăzi avem un număr-record de persoane vaccinate – 120.000 de persoane vaccinate. Campania de vaccinare continuă. Românii au înţeles că singura soluţie de a ieşi din pandemie o reprezintă vaccinarea. În această seară, sunt foarte fericit să fiu la acest spectacol, eveniment-pilot. Știţi foarte bine că, de la 1 iunie, vom da drumul la mai multe evenimente, cu anumite reglementări; începem de astăzi. Este primul pentru revenirea la normalitate, un pas important pe care România îl face, şi cred că este prima ţară din Uniunea Europeană care face acest pas, datorită românilor; pentru că românii au înţeles să se vaccineze.

Reporter: Puteţi să ne explicaţi, vă rog, care a fost raţionamentul pentru care, în ultima secundă, ideea acestor spectacole-experiment a fost modificată, în sensul în care trebuie păstrată masca de protecţie şi avem voie doar la o capacitate de 70% a sălii, şi nu 100%, cum au fost aceste spectacole gândite iniţial?

Florin Cîţu: Este vorba de specialiști aici. Eu întotdeauna urmăresc ceea ce ne spun specialiștii, iar dacă specialiştii ne spun că aceasta este cea mai bună formulă în acest moment, cu aceasta mergem la acest eveniment-pilot. Vă daţi seama că, în două săptămâni, ajungem la 1 iunie şi începem spectacolele, cu anumite condiţii, la 1 iulie relaxăm mai mult condiţiile şi, după aceea, la 1 august.

Reporter: Aș vrea să vă întreb, domnule premier: la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, cu mască sau fără?

Florin Cîţu: Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie.

Reporter: Există o decizie în HG publicată aseară…

Florin Cîţu: Știu foarte bine; nu în hotărârea de guvern, ci în ordinul ministrului sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de a o analiza foarte bine. De la 1 iunie discutăm acest lucru.

Reporter: Dar ordinul a fost publicat aseară în “Monitorul Oficial”, semnat de către nişte instituţii…

Florin Cîţu: Ştiu că a fost publicat.

Reporter: A fost schimbat deja acest ordin?

Florin Cîţu: Eu cred că se va schimba acest ordin.

Reporter: Deci, la locul de muncă, cu siguranţă vom merge cu mască.

Florin Cîţu: Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior. Acest ordin va fi modificat; după 1 iunie discutam de alte modificări.

Reporter: A fost o scăpare?

Florin Cîţu: Este posibil.

Reporter: Domnule premier, domnul Bode spunea astăzi că vor fi totuşi controale la organizatorii ce trebuie să verifice acele adeverințe de vaccinare. Însă aceste controale și amenzi probabil care vor fi date, cum spuneaţi şi dumneavoastră, în baza cărei legi se vor da? Puteţi să ne explicaţi puţin?

Florin Cîţu: Vorbim despre evenimentele care vor fi organizate dupa 1 iunie.  Deci, vom modifica actele normative necesare pentru a crea cadrul legal necesar pentru a putea să mergem la acea etapă. În acest moment, noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să fie foarte clar pentru tot omul la ce să se aștepte.

Reporter: Deci, la spectacole pentru toți românii de la 1 iunie?

Florin Cîţu: Pentru toți românii… Depinde dacă sunt vaccinați sau nu. Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii: un anume număr de persoane la interior, dacă persoanele nu sunt vaccinate; dacă organizatorii își asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane.

Reporter: Cum vor verifica organizatorii certificatele de vaccinare, ţinând cont că acestea nu sunt timbrate, nu au nimic distinctiv pe ele, pot fi falsificate foarte ușor de către oricine?

Florin Cîţu: Aici s-au verificat foarte ușor. Suntem în 2021, putem să discutăm de soluţii. Astăzi am intrat aici cu un buletin.

Reporter: În restaurante şi în sălile de fitness când se va face?

Reporter: Întrebare este pentru cei care nu sunt din România, domnule premier, şi care vor să facă /…/ la un eveniment de la noi şi s-au vaccinat totuşi în alte state. Funcţionează sistemul…?

Florin Cîţu: România a luat decizia – cred că e unică în Uniunea Europeană – de a permite cetăţenilor care vin din zone verzi să intre în România – turiștii- fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt vaccinaţi sau nu; doar cu documentele necesare pentru a intra în România. Aşa cum am găsit o soluţie pentru acest moment, vom găsi soluţii şi pentru celelalte. Eu vă spun să aveţi puţină răbdare. Este un moment important pentru români, este o relaxare. Aş vrea să ne uităm la ce se întâmplă astăzi, şi pentru 1 iunie vorbim în perioada următoare. Vă mulţumesc! Aş vrea să vă bucuraţi de spectacol!

Reporter: Referitor la HG privind prelungirea stării de alertă, domnule premier. Scrie doar de persoanele care au cea de-a doua doză şi zece zile de la rapel. Ce se întâmplă cu cei care se vaccinează cu Johnson&Johnson, unde este o singură doză?

Florin Cîţu: Şi acolo este o anumită perioadă după/…/.

Reporter: Este prevăzută în HG.

Florin Cîţu: Dacă este o scăpare, vom publica HG-ul pentru Johnson&Johnson. Da, există întotdeauna un plan B, şi l-am spus: dacă lucrurile nu merg aşa cum am spus, putem să tragem şi frâna de mână. Vă mulţumesc mult de tot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here