Declaraţii susţinute de prim-ministrul Florin Cîţu, de ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, şi de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, într-o videoconferinţă cu prefecţii, organizată sâmbătă, 19 iunie 2021.
Florin Cîţu: Bună ziua. Mulţumesc pentru că aţi dat curs invitaţiei. Ştiu că este din scurt, dar aş vrea să facem o evaluare a zilei de ieri. Am avut momente mai dificile în câteva judeţe, în Bacău şi mai ales la Vrancea. Situaţia de la Vrancea este încă în derulare, avem acei 12 muncitori care au rămas izolaţi şi acolo situaţia este în curs de rezolvare, am vorbit cu domnul Arafat.
Aş vrea însă facem evaluarea zilei de ieri, să vedem cum au reacţionat. Aş vrea să avem o discuţie cu specialiştii de la meteo şi hidro, să ne spună la ce să ne aşteptăm în situaţia următoare şi, după aceea, aş vrea să iau fiecare prefect în parte să discutăm, să vedem ce probleme aveţi, ce nevoi aveţi ca să ne pregătim, dacă este nevoie pentru următoarea şedinţă de guvern, să trimitem resurse sau ajutoare sau ce e nevoie.
În această conferinţă sunt şi domnii miniştri Bode şi Tanczos Barna, împreună cu domnul Raed Arafat. O să le dau imediat cuvântul tuturor. Aş vrea să mă adresez domnilor prefecţi: este o situaţie dificilă și toată lumea trebuie să fie pregătită. Nu ştim exact şi vom afla poate ce se va întâmpla în perioada următoare, dar aş vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii, toată lumea să rămână în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea. Suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment.
Aş vrea să dau cuvântul domnului ministru Bode pentru început puţin, doar o intervenţie, apoi domnul Tanczos Barna, domnul Arafat şi apoi mergem la specialişti. Domnule Bode, dacă a intrat online.
Lucian Bode: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua domnule ministru, stimați colegi vă salut de la Zalău. Vreau să încep prin a mulțumi tuturor efectivelor care au intervenit în ultimele zile şi mai ales în ultimele 24 de ore în sprijinul populaţiei afectate de precipitațiile abundente.
Așa cum bine ştiţi, ne confruntăm, în aceste zile cu fenomene meteo extreme, ploi abundente care au generat intervenţia structurilor pentru situaţii de urgenţă în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, fiind afectate 54 de localităţi. Conform ultimei raportări, se află în desfăşurare intervenţia ca urmare a manifestărilor fenomenelor hidro-meteorologice în şase judeţe. Aici mă refer la Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Iaşi, Suceava şi Vrancea. Din păcate, violenţa acestor fenomene au fost crescută şi au fost puse vieţi în pericol.
Au existat persoane evacuate, întreruperi de electricitate, în şapte localităţi am avut astfel de întreruperi din trei judeţe. Au fost remediate. Am avut drumuri avariate cu întreruperea temporară a circulaţiei. În trei drumuri naționale şi un drum județean am avut circulaţia temporar întreruptă.
O situaţie mai gravă se înregistrează în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Şi despre acest lucru o să-l rog pe domnul Arafat, domnul secretar de stat Arafat să facă o scurtă prezentare a situaţiei de moment.
Sunt situaţii critice, care pun presiune pe structurile de intervenţie, dar situaţia a fost gestionată corespunzător şi se află sub control. Când spun că au fost gestionate corespunzător, vă informez domnule prim-ministru, că pentru a gestiona efectele fenomenelor hidro-meteorologice la nivel naţional au fost în serviciul operativ pregătiţi să intervină 19.700 de lucrători.
Având în vedere faptul că pericolul nu a trecut, pentru următoarele 24-48 de ore, existând în continuare posibilitatea unor avertizări de vreme severă în mai multe zone din ţară, ceea ce reclamă mobilizare susţinută din partea structurilor, contribuţii la nivelul judeţelor vizate.
Vă rog să fiţi permanent în contact cu efectivele din teren. Aşa cum a prezentat domnul prim-ministru, dacă aveţi nevoie de sprijin suplimentar vă rog să nu ezitaţi să solicitaţi acest lucru. Cetăţenii se bazează pe noi şi trebuie să fim capabili să îi ajutăm la nevoie. Vă rog să vă asiguraţi şi să aveţi spaţii de cazare pentru situaţia în care se impune evacuarea preventivă.
Eu cam atât am avut de spus, domnule prim-ministru. Cu rugămintea pentru domnul secretar de stat Arafat, o reiau, să prezinte situaţia critică pe care o avem în acest moment, cea mai dificilă de la Vrancea, din localitatea Nereju.
Florin Cîţu: Mulţumesc, domnule ministru. Până la domnul Arafat o să îi dau domnului ministru Tanczos Barna cuvântul pentru câteva precizări şi după aceea mergem la domnul Arafat şi la colegii de la ANM şi Hidro.
Tanczos Barna: Mulţumesc, domnule prim-ministru, 24 sunt sub cod portocaliu meteo a fost pentru 16, respectiv nouă judeţe. Important este să trataţi cu maximă responsabilitate aceste avertizări, care unele dintre ele sunt generale la nivel naţional, altele sunt locale, radar pentru scurgeri de pe versanţi sau pentru fenomene meteo locale severe, astfel încât toate echipele să fie pregătite.
Echipele noastre de la Apele Române monitorizează toate liniile de apărare. Nu avem în momentul de faţă probleme pe liniile de apărare. Avem două sau trei situaţii în Vrancea, situaţia menţionată şi de domnul ministru Bode, unde am avut depăşirea cotelor de inundaţii.
În judeţul Covasna sunt câteva localităţi, unde ne apropiem de cotele de atenţionare. Urmărim evoluţia fenomenelor, suntem pregătiţi la Apele Române pentru intervenţie şi pentru colaborare cu celelalte echipe de intervenţie din subordinea ministerului de Interne. Vă mulţumesc.
Florin Cîţu: Domnule ministru, în ce priveşte averizarea, putem cumva să găsim…
Tanczos Barna: Aceste avertizări pot veni în timp util. Sunt însă şi fenomene care sunt extrem de greu de prevăzut, pentru că sunt locale. Colegii noştri sunt în alertă şi sunt în poziţiile prin care pot urmări evoluţia acestor viituri. Dar nu de fiecare dată este posibilă avertizarea din timp. Tocmai de aceea trebuie să tratăm cu maximă seriozitate avertizările generale, cele de cod portocaliu şi cele care vin câteodată în timp util roşu, local, pentru viituri.
Florin Cîţu: Perfect. Atunci populaţia trebuie să cunoască că atunci când facem o averizare generală există riscurile să avem aceste creşteri rapide de nivelul apei şi să avem situaţii nefericite. De aceea trebuie de aici să înceapă pregătirea, de la momentul în care dăm un cod galben, un cod roşu să ne pregătim să nu ajungem în situaţiile de ieri în care oamenii sunt surprinşi de creşterea nivelului apei imediat. Mulţumesc domnule ministru. Domnule secretar de stat Arafat, dacă ne puteţi da câteva precizări despre situația celor 12 muncitori care sunt de ieri oarecum blocaţi.
Raed Arafat: Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, situația de ieri până astăzi și înainte să spun de Nereju, vreau să subliniez. Am avut, din păcate, un deces confirmat în județul Neamț și am avut un caz la Bacău, o persoană dispărută, colegii de la ISU au continuat căutarea ei. Avem la Bacău şapte persoane care au fost evacuate, pentru că exista un risc de inundare a locuințelor lor. De altfel, județul Bacău a ridicat nivelul de alertă la nivel 3 cod portocaliu în mai multe subunități ca să facă față situației de acolo, iar prin Ro-alert au fost transmise șase mesaje de informare (…) în patru județe, în Alba, Bacău, Cluj și Vrancea.
Acum, referitor la situația de la Nereju, în județul Vrancea, avem 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinși de creşterea apelor râului în zonă, s-au refugiat într-un vagon remorcă, pe care îl aveau la fața locului. V-am trimis și dumneavoastră și domnului ministru Bode, două poze care arată situația pe care am primit-o de acolo mai devreme. În cursul nopții s-a încercat salvarea lor, nu s-a reușit și era prea riscant, riscam să îi pierdem în timpul salvării. Astăzi s-au reluat operațiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară de Salvamont din Covasna.
La acest moment în județul Vrancea avem acolo o echipă de Salvamont plus colegii de la ISU şi de la Jandarmerie care încearcă să îi evacueze. A fost o tentativă care din nou a eșuat pentru că nu s-a putut, tiroliana pe care au vrut să o întindă să fie fixată, s-a mărit distanța din cauza apelor între locul unde sunt salvatorii și locul unde sunt cei 12 muncitori. La acest moment legătura cu ei există. Problema zonei este cu acces foarte greu, nu putem trimite utilaje care să sprijine misiunea de evacuare, nu se poate intra decât cu mașini de teren sau pe jos către zona în care se află ei, pentru că aveam eventual să trimitem unele utilaje care se sprijine, dar nu se poate face acest lucru.
Pe cale aeriană de ieri s-au făcut mai multe evaluări de către Inspectoratul General de Aviație, ultima evaluare s-a făcut acum o oră, nu putem intra în zonă pe cale aeriană în ideea de a-i scoate cu troliu, pentru că există elicoptere dotate cu troliu, am fi putut dacă vremea ne permitea. Este problema de plafoane joase, este o zonă montană și elicopterele nu pot intra să execute astfel de misiuni în aceste condiții, plus ploile torențiale care sunt.
Cu o echipă suplimentară, care s-a trimis, cu personalul care este acolo facem tot posibilul să încercăm să îi scoatem fără să le riscăm viața mai mult, până în noaptea asta. Dar rămânem în legătură, domnul general Iamandi este cu noi de la Iași în legătură și este în legătură cu colegii de la Vrancea. Suntem în legătură cu ei. I-am solicitat să ne spună orice sprijin au nevoie de el și îl mobilizăm imediat dacă se solicită. O echipă de la Salvamont Covasna va fi transportată de către ISU Covasna către locul intervenției, cred că deja au început misiunea. Mulțumesc.